study bible

Nu när skolan är igång och alla läxor och allt plugg börja smyga fram kommer samtidigt den där stressen och den där klumpen i magen. Man märker hur ens fritid sakta försvinner och byts ut mot långa kvällar framför staplar av böcker och papper. Usch. Så av ren empati till er som känner igen er tänkte jag ge några tips på hur man kan plugga effektivt utan stress.
För det första: Fokusera på det du ska göra. Förbered dig mentalt och tänk igenom vad som ska göras och hur du ska göra det. Sätt upp en plan innan du sätter igång som du stegvis betar av.
För det andra: Var här och nu när du pluggar. Stäng av eller lägg mobilen i ett annat rum så du slipper fokusera på den, och ska datorn inte användas så stäng av den med. Gör du detta riskerar du inte att tappa fokus. Dyker det upp andra tankar under tiden du arbetar så skriv ner dem på ett papper och tänk på det senare.
För det tredje: Dela upp pluggandet i pass och gör det du ska göra under en bestämd tid. Viktigt är att ta pauser emellan för att orka fortsätta med nästa moment. En skitbra paus kan ju då vara att kolla vad som hänt på mobilen under tiden du pluggat. 
För det fjärde: Boka in något som ger dig energi varje dag. Det kan vara allt från att gå upp lite tidigare och göra frukost på sängen till dig själv, köra ett pass på gymmet, motionera, köpa en ny tröja eller varför inte fika med en vän och samtidigt plugga tillsammans. Gör du något speciellt varje dag så kommer du få mycket mer energi till att plugga, och dessutom bli en piggare och gladare person. 
För det femte: Multitaska inte! Visst det låter skitbra och effetkivt att kunna öva franska-glosor samtidigt som du pluggar ekonomi. Men när du sedan skickat in en resultatbudget skriven på franska till läraren känns det kanske inte lika bra längre. Gör istället en sak åt gången och se till att det blir ordentligt gjort. 
För det sjätte och sista:Börja plugga i tid. Jag vet det är hur svårt som helst, hade jag fått en läxa med en inlämningstid om 3 år hade jag fortfarande gjort den kvällen innan. Men tänk, hur skönt är det inte att redan vara klar dagen innan inlämning? Det finns inget bättre. Så planera dina studier - skriv in i mobilen eller köp en kalender där du skriver in alla inlämningar du har samt ett schema på vilka dagar/timmar/minuter som du ska plugga till dem. Det gjorde jag förra läsåret och det hjälpte jättemycket!
clariiiiiis:

Bea du är grym! Bra tips!

Kommentera inlägget här: